1. Dobrodošli na Sfrjcaffe. Kao gost možete pregledati forum, ali da bi učestvovali potrebno je da se registrujte na forumu. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena.

Trešnja Prunus avium

Diskusija u 'Voće' započeta od SFRJCAFFE, 6 Decembar 2011.

  1. SFRJCAFFE

    SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja


    [​IMG]
    Kraljevstvo: Plantae
    Odeljak: Magnoliophyta
    Klasa: Magnoliatae
    Red: Rosales
    Familija: rosaceae
    Rod: prunus

    Vrsta (latinski naziv): Prunus avium

    Domaći naziv: Trešnja,

    Varijeteti:

    Kategorija: Voće

    Kultivari:
    Primavera, Birla (Burla = Early Burlat), Birla C1 (Burlat C1), Bahor, Vista (Ontario 35031), Venus (Ontario 35042), Asenova rana, Merton glori (Merton glory = JI 1278), Vipavka, Uriaše De Bistrica, Van, Negre De Bistrica, Sju (Sue), Meron Bigaro (Meron Bigarreau = JI 103), Sanbrest (Sunburst), Starking Hardi Džajent (Starking Hardy Giant = Meyer), Starkrimson (Starkrimson Cherry), Stela (Stella = Summerland 2C-27-19 = Canada), Kompakt Stela (Compact Stella), Kompakt Lambert (Compact Lambert = Summerland 2B-17-4), Vega (V 31034), Rajner (Rainier = Washington P1-680), Lapins, Vitoria (Vittoria), Vik (Vic = Ontario 27026), Riversova Rana (Early Rivers), Hedelfingerska (Hedelfinger Reisenkirsche), Bing, Lionska Rana (Bigarreau Jaboulay), Napoleonova, Emperor Fransis (Emperor Francis), Germerzdorfska (Germersdorfer Grosse Kirsche), Droganova Žuta (Drogans Gelbe Knopelkirsche), Tržišna Rana, Kasinova Rana, Gomuliška Rana, Tatarska Crna (Black Tartarian), Alica (Mostarska), Tugarka (Volovsko Srce), Dalbastija (Grkinja, Ćiriz Dalbastija), Ohridska Crna, Kasni Crveni Hrušt, Šnajderova Kasna, Knauffs Schwartze, Merton Premier, Priusadebnaja, Junskaja Ranaja, Bigarreau Moreau, Bigarreau Mormotte, Schmidt, Barbara, Bigarreau Starking Gold, Rosmarin, Bigarreau Tardif De Vignola, Bianca
    ,

    Tresnja je listopadna,drvenasta,kosticava vocka.Stabla su velika i snažna.Stablo divlje tresnje izraste i do 25 m. visine.Drvo ima veliku tehnicku vrednost.Gaji se do 1200 m/n.v. Niske zimske temperature podnosi do -28 c.U intenzivnim zasadima zivi oko 35 godina.Deblo je pravo ,glatko,visine do 1,2 m. Kruna je retka,piramidalna,redje okrugla. Obilno cveta .Grancice u donjem delu grana izumiru,usled stvaranja ,velikog broja cvetnih pupoljaka, u odnosu na lisne pupoljke. U kruni je rodno drvo sa rodnim grancicama.Najvise je majskih buketica. U jednom cvetnom pupoljku,ima 4 cveta,iz kojih se razviju 2 ploda,neretko i 4.Duze grancice imaju vise lisnih,a manje cvetnih pupoljaka.Cvetanje traje 5- 12 dana, obicno se zavrsi oko 20. aprila.Ako krene vegetacija ostecenja nastaju na -3,8 C ,u punom cvetanju na -2,8 C, a tek formirani plodovi stradaju na -1,1 C.
    Tresnja se uspesno prilagodjava raznim tipovima zemljista.Najvise joj odgovaraju duboka, rastresita , propusna, umereno vlazna zemljista .Na krecnim zemljistima stabla su krzljava i slabo radjaju .Na suvise plodnim zemljistima ,stabla su previse bujna,slabo radja i pati od smolotocine.Ne treba je saditi na zemljistima na kojima su skoro iskrcene tresnje.Za obilno i redovno radjanje zahteva punu agrotehniku.U poslednje vreme ,primenjuje se i orezivanje.Na vreme je treba pripremiti za zimu,jer jaki mrazevi ,pocetkom novembra nanose znatna ostecenja.Kao podloga za kalemljenje,najcesce se koristi sejanac divlje tresnje i magriva(raseljka). Divlja tresnja je dobra podloga za sve vrste tresanja.Jedino ne podnosi krecna zemljista.Magriva je dobra podloga na manje plodnim,suvim zemljistima.Stabla su manje bujna, kraceg veka.Magriva nema ni dobar afinitet sa tresnjom.Ako je uzgojni oblik piramida na divljoj tresnji, rastojanja su sledeca:bujne sorte 8,0× 6,0-7,5 ,srednje bujne sorte 7,0×5,0-6,5,slabo bujne sorte6,0×4,0-5,5.Ako je podloga magriva,rastojanja su sledeca:bujne sorte 6,0-7,0×5,5-6,5,srednje bujne sorte 6,0×5,0-6,0 ,slabo bujne sorte5,5×4,5-5,0.Satav ploda:secer od 6,0do 18%,od toga grozdjani 6,32%, vocni secer 3,88.Kolicina secera se povecava ako je leto toplo ,bez padavina.Kiseline od 0,32%do 1,29%,od toga uglavnom jabucna i limunska,i malo vinske i salicilne.Celuloze ima 0,26% ,pektina0,71%, mineralne materije 0,60%,suve materije do 26,7%.Jezgro ploda ima 5,65% ulja
    [​IMG]

  2. Google Adsense

Podeli ovu stranicu