1. Dobrodošli na Sfrjcaffe. Kao gost možete pregledati forum, ali da bi učestvovali potrebno je da se registrujte na forumu. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena.

Pasterizacija gljiva

Diskusija u 'Zimnica (ili ti konzerv. i pasteri. voća i povrća)' započeta od SFRJCAFFE, 7 Decembar 2011.

  1. SFRJCAFFE

    SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja




    Konzerviramo vrganje, šampinjone, sivke, lisičice i neke druge vrste gljiva. Najukusniji su vrganji.

    Spremamo ih narezane ili cijele. Ako ih spremamo u velikim količinama, narežemo ih na ploške. Cijele, ili narezane, posolimo i ostavimo da stoje neko vrijeme. Zatim ih ocijedimo a sok iskoristimo za zalijevanje. Gljive se tako opuste i omekšaju, pa ih više stane u staklenku. Staklenke ne smijemo previše napuniti jer se za vrijeme pasterizacije gljive dignu. Na rezance narezane gljive pirjamo u malo tekućine da se opuste. Složimo ih u staklenke (ne do ruba) i zalijemo sokom od pirjanja do polovice staklenke te pasteriziramo prema uputama na tabeli. Gljive ovako sačuvaju prirodan okus i mogu se upotrijebiti na različite načine. Nakon nekoliko dana ponovimo pasterizaciju. Prije pasteriziranja, gljivama možemo dodati limunova soka da bi imale ljepšu boju.
  2. Google Adsense

Podeli ovu stranicu