1. Dobrodošli na Sfrjcaffe. Kao gost možete pregledati forum, ali da bi učestvovali potrebno je da se registrujte na forumu. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena.

Novogodišnji recepti (50 recepata na jednom mjestu)

Diskusija u 'Torte i Kolači' započeta od SFRJCAFFE, 31 Decembar 2011.

  1. SFRJCAFFE

    SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja


    [​IMG]

    1. ŠAM ROLNE
    Potrebni sastojci za testo:

    500 gr finog brašna (od toga odvojiti 1 šaku i zamesiti sa 250 gr margarina).Ostalo brašno zamesiti sa 5 žumanaca, 250 ml mleka i kašikicom soka od limuna. Testo lepo izraditi. Razviti tanku koru koju treba premazati smesom od margarina i brašna. Testo spakovati na sledeci način:savijamo ga od gore do polovine zatim preklapamo donji deo preko gornjeg, levi do pola pa desni preko levog. Testo ostaviti da miruje 30 min u frižderu. Ovaj postupak ponoviti tri puta. Zatim razviti testo u četvrtastu koru i seći na trake širine 2 cm i dužine oko 30 cm i namotati na modle za šam rolne. Premazati žumancetom i posiuti kristal šecerom. Peći na umerenoj temperaturi. Skidati ih sa modlica dok su vruće.

    Šam:
    Dobro umutiti 5 belanaca.
    Ušpinovati 250 gr šećera. Ušpinovan šecer ćemo lagano sipati u umućena belanca. Mutiti dok se ne ohladi. Šam staviti u špric u puniti testo. Posuti prah šećerom.

    Ko obozava šam rolne ove su fantasticne. Samo potrebno je više vremena za pripremu.

    2. IŠLERI
    [​IMG]

    Napraviti testo od sledecih sastojaka:
    180 gr butera,
    100 gr šećera,
    1 žumance,
    100 gr mlevenih oraha,
    200 gr brašna,
    prašak za pecivo.
    Testo ostaviti da miruje 30 min u frižideru. Zatim razviti koru debljine 1 cm i vaditi modlom željene oblike. Tako dobijene oblike peći na tihoj vatri. Njih ćemo spajati po dva sledećim filom.
    Fil:
    125 gr butera,
    100 gr šećera u prahu,
    5 štangli otopljene čokolade,
    1 žumance,
    2 ulupana belanca,
    1 kašika ruma
    Sve ove sastojke sjediniti i njime spajati po dva kolačića koja smo ispekli od testa. Preko dobijenog išlera staviti glazuru od čokolade i dekorisati ukrasnim bombonicama.
    Glazura za išlere:
    100 gr čokolade,
    50 gr margarina,
    2 kašike ulja.
    Sastoje lagano otopiti i malom kašikicom stavljati na išlere.

    3. PUTER PUSLE

    Potrebni sastojci za testo:

    200 gr butera,
    2 žumanceta,
    2 kašike šećera,
    vanil šećer,
    250 gr brašna,
    prašak za pecivo.

    Način pripreme: sve sastojke sjediniti, napraviti glatku masu. Zatim razvuci koru debljine 1 cm i vaditi modlom okrugle kolačice koje ćemo peći na tihoj vatri.
    Umutiti: 2 belanca sa 200 gr prah šećera i kašičicom sirćeta. Dobijenu smesu staviti u špric i kada su kolačici od testa do pola pečeni izvaditi ih iz rerne i na svaki našpricati po malo smese od belanaca. Zatim vratiti u rernu da se belance osuši na tihoj vatri.
    Pečene kolačiće cemo spajati po dva sledećim filom.

    Fil:

    Način pripreme :3 žumancta i 150 gr šećera kuvati na pari. Dodati u prohladjen fil 50 gr butera, 4 štangle čokolade. Ovim filom spajati po dva kolačića.
    Ove neobične puslice su fantastične, tope se u ustima. Ja ih pravim za svaki praznik. Probajte i Vi.

    4. SVEČANI KOLAČ

    Potrebni sastojci za korice:

    1 veća oblanda,
    15 belanaca,
    200 gr kokosa,
    500 gr šećera,
    300 gr oraha,
    2 kašičice brasna,
    nekoliko kapi cedjenog limuna.


    Način pripreme: prva korica:ulupati 5 belanaca sa 200 gr šećera u to dodati nekoliko kapi limuna i 200 gr kokosa. Ulupanu smesu staviti na list oblande i peći na tihoj vatri.
    Druga i treća korica:ulupati 5 belanaca sa 150 gr šećera u to dodati nekoliko kapi limuna, 150 gr mlevenih oraha i 1 kašičicu brašna. Ulupanu smesu staviti na list oblande i peći na tihoj vatri.

    Potrebni sastojci za fil:

    15 žumanaca,
    250 gr šećera,
    375 gr margarina,
    7štangli čokolade,
    2 vanil šećera.

    Način pripreme: umutiti 15 žumanaca sa 250 gr šećera i 2 vanil šećera, to kuvati na pari. U prohlađen fil dodati 375 gr margarina i 7 štangli čokolade.
    Kolač filovati na sledeci način:korica od oraha-fil-korica od kokosa-fil-korica od oraha-glazura

    Glazura:
    200 gr šećera dodati u 1 dc vode to kuvati dok se na ivicama ne pojave mehurici. Zatim dodati 200 gr razmekšane čokolade i mešati dok se ne dobije lepa glatka smesa. Na kraju dodati 50 gr margarina.

    Napomena: kada se naređaju korice bilo bi najbolje preko staviti neki tezi predmet, da bi se korice lepo stegle. A glazuru staviti kasnije. Kolac je izvrstan.
    5.KORPICE DVOBOJNE
    [​IMG]

    Potrebni sastojci za testo:

    220 gr brašna,
    120 gr margarina,
    4 kašike šeđera u prahu,
    2 žumanceta.

    Način pripreme: od ovih sastojaka napraviti lepo glatko testo. Dobijeno testo stavljati u metalne korpice (metalne modle u obluku korpica) ali na sredini napraviti udubljenje. Ispreći korpice na tihoj vatri. Pečene korpice izvaditi iz modli. Njih ćemo puniti sledecim filom.

    Fil:
    Način pripreme: umutit: 4 jaja, 150 gr šećera i 1 vanil šećer. Zatim skuvati na pari. U prohladjen fil dodati 150 gr butera.
    Fil podeliti na dva dela . Jedan deo ostaje žut a u drugi dodati 3 štangle čokolade.

    Korpice punimo tako sto na jednu polovinu stavljamo žuti a na drugu polovinu stavljamo braon fil. Dekorišemo ih ukrasnim bombonicama i perlicama. Božanstven kolac za svaku svečanu priliku.
    6. KIFLICE OD SALA
    [​IMG]

    Potrebni sastojci za testo:

    250 grama svinjskog sala,
    525 grama brašna,
    2 žumanca,
    20 grama kvasca,
    1 dc mleka,
    70 grama šećera,
    nastrugana kora limuna

    Način pripreme: Očistiti od žilica 250 grama svinjskog sala. Samleti ga na mašini za mlevenje mesa i pomešati sa 175 grama brasna. Masu podeliti na 3 dela. Zamesiti testo od 350 grama brašna, 2 žumanceta, 20 grama kvasca rastopljenog u 1 dcl hladnog mleka, 70 grama šećera i nastrugane kore od limuna. Zamešeno testo ostaviti da odstoji 15 minuta.Odloženo testo rastanjiti oklagijom u pravougaonik debljine pola centimetra, premazati trećinom mase od sala, preklopiti napola i ostaviti da stoji pola sata. Ponoviti postupak još jednom u istom vremenskom razmaku, premazati svaki put rastenjeno testo trecinom mase sala.

    U manju šerpu staviti:

    250 grama mlevenih oraha,
    100 grama šećera,
    1 vanilin šećer,
    preliti sa jednim decilitrom vrelog mleka,
    dobro promešati i ostaviti da se ovaj nadev ohladi.

    Testo rastanjiti do debljine 1 centimetar i iseći na trouglove veličine 5 centimetra u osnovici. Na svaki trougao staviti po malo nadeva od oraha, uviti ga prema vrhu i sastaviti krajeve jedan prema drugom da se dobije oblik kifle.
    Kiflice poređati u pleh posut brašnom, premazati razmućenim žumncetom, posuti seckanim orasima i ostaviti na umereno toplom mestu da narastu 30 minuta. Staviti u dobro zagrejanu pećnicu i peći dok kiflice ne porumene. Ne otvarati pećnicu da bi se kiflice izlistale. Pečene kiflice izvaditi, naređati na tacnu i posuti ih prah pećerom.
    7. BOEM KOCKE
    [​IMG]


    Potrebni sastojci za korice:

    10 belanaca,
    200 grama šećera u prahu,
    200 grama oraha,
    200 grama čokolade,
    100 grama mekog brašna

    Način pripreme korica: 200 grama oraha prepržiti i ohladiti. Odvojiti 100 grama oraha, pa ih fino samleti. Preostalih 100 gr grubo samleti ili iseckati na male komadiće. Čokoladu izrendati. Dobro umutiti 10 belanaca, postepeno dodati 200 grama šećera u prahu . U belanca dodati izrendanu čokoladu, brašno, mlevene i seckane orahe i sve pažljivo sjediniti. Smesu podeliti na 4 jednaka dela. Pripremiti pleh za pečenje veličine 30×30 cm. Od papira za pečenje izrezati 4 podloška.Pećnicu zagrejati na 200*C. Pleh za pečenje okrenuti naopako. Koru pecite na 200*C 10-15 minuta. Peći 4 korice Pečene kore ohladiti.

    Potrebni sastojci za krem:
    10 žumanaca,
    75 grama mekog brašna,
    350 ml mleka,
    200 grama margarina,
    150 grama šećera u prahu,
    1 vanili šećer

    Način pripreme: umutiti 10 žumanaca, 350 ml mleko i 75 grama brašna. Uz neprestano mešanje kuvati na laganoj vatri dok se smesa ne zgusne. Kuvani krem skroz ohladiti. Umutiti 200 grama margarina sa 150 grama šećera u prahu i zatim pomešati sa ohlađenim kremom.

    Glazura:

    100 gr čokolade,
    3 kašikeulja
    Korice filovati kremom, preko staviti glazuru od čokolade.

    8. ŠAM ROLNE
    [​IMG]

    Priprema testa:

    1 šolja od bele kafe mleka,
    1 kašičica šećera,
    20 grama kvasca,
    Ostaviti da nadođe. Umutiti 125 grama margarina, dodati nadošli kvasac, 5 žumanaca, 500 grama brašna, malo soli. Testo lepo izraditi. Po potrebi dodati još brašna ako je testo mekano.

    Nadev za premazivanje korice: 100 grama margarina umutiti sa kašikom brašna.

    Od testa razviti koru u obliku pravougaonika i premazati nadevom. Koru presaviti na pola, ostaviti da odmara 30 minita. Postupak ponoviti još 2 puta. Zatim isećene trake dužine 15 cm i širine 2 cm, motati oko modlica. Peći u dobro zagrejanoj rerni. Rernu ne otvarati, da bi se testo izlistalo. Kada su pečene vruće ih skidati sa modlica.

    Šam:

    Način pripreme: dobro umutiti 5 belanaca, postepeno dodati 250 grama šečera, kašikicu sirćeta. Zatim kuvati na pari dok se šećer ne otopi, ali sve vreme mutiti mikserom. Taj proces traje oko 30 min. Zatim skinuti sa vatre i ponovo mutiti dok se šam ne ohladi. Proces možemo ubrzati ako posudu sa šamom ubacimo u neku veću posudu sa hladnom vodom. Šam je gotov kada se skroz ohladi. Šamom puniti ispečeno testo, posuti prah šećerom.


    9. KREM PITA
    [​IMG]

    Zamesiti 250 grama margarina sa 50 grama brašna, zatim ga ostaviti u frižider da se stegne. Za to vreme malo tvrše napraviti testo od: 250 grama brašna, 1 jaje, pola kašičice solo, nekoliko kapi limunovog soka i pola šoljice vode. Testo dobro izraditi, podlogu posuti brašnom i ostaviti testo da odmara 15 minuta. Posle toga testo razviti debljine pola centimetra. Zatim testo premazati masom koju smo prethodno napavili od brašna i margarina i testo preklopiti sa sve četiri strane. Ostaviti ga u u frižider pola sata da odmara. Postupak ponoviti još dva puta, testo uvek mora da odmara pola sata u frižideru. Važno je zapamtiti redosled pakovanja testa. Rastanjiti testo, podeliti ga na dva ista dela, i peći na prevrnutom plehu. Dobili smo dve kore. Između njih se stavlja sledeći krem.

    Krem: u veću šerpu sipati 500 ml mleka, 100 grama šećera, 1 vanilin šećer i prokuvati. Posebno umutiti 5 žumanaca sa 50 grama oštrog brašna i sipati u mleko neprestano mešajući. Od 5 belanaca i 70 grama šećera dobro umutiti sneg i polako dodavati u vruć fil od mleka i žumanaca. Sve dobro pomešati, skinuti sa vatre, izručiti na pečenu koru, poravnati i poklopiti drugom korom. Oštrim nožem iseći kocke i posuti prah šećerom.

    10. LENJA PITA
    [​IMG]

    Potrebni sastojci za testo:

    200 grma masti,
    4 jaja,
    250 grama šećera,
    2 šolje mleka,
    350 grama brašna,
    1 prašak za pecivo

    Način pripreme: penasto umutiti 200 grama masti, dodati 4 jaja, 250 grama šećera, 2 šolje mleka, 350 grama brašna i prašak za pecivo. Dobro sjediniti sastojke. Sipati polovinu testa u podmazan i brašnom posut pleh. Zatim dodati nadev od jabuka i preko nadeva sipati drugu polovinu testa. Peći pitu u dobro zagrejanoj pelnici 40 minuta. Kada je pečena, ostaviti da se ohladi, posuti je prah šećerom i iseći na kocke.

    Potrebni sastojci za nadev od jabika:

    1 kilogram nakiselih jabuka,
    3 kašike griza,
    Način pripreme: jabuke oljuštiti i izrendati, dodati griz i ostaviti da odstoje. Višak soka od jabuka odstraniti.


    11. TOLUMBE
    [​IMG]

    Potrebni sastojci za testo: 250 ml vode, 250 ml mleka, 2 šoljice ulja, 2 praška za pecivo, ove sastojke staviti da proključaju,dodati 500 grama brašna, mešati dok se ne zgusne. Zatim postepeno dodavati jaja ukupno 6, jedno po jedno. Sastojke dobro sjediniti. Masu stavljati u špric za tolumbe i pržiti u vrelom ulju. Pečene tolumbe staviti u posudu i preliti prohlađenim sirupom.

    Sirup: kuvati 500 grama šecera, 500 ml vode, 5 vanilin šećera, karanfilić, pola limuna.

    12. PRINCES KROFNE
    [​IMG]


    Potrebni sastojci za testo:

    100 ml ulja,
    125 ml vode
    180 grama brašna,
    3 jaja

    Način pripreme: 100 ml ulja,125 ml vode staviti da proključa, dodati 180 grama brašna, mešati dok se masa ne zgusne. Zatim dodati 3 jaja, jedno po jedno. masu lepo sjediniti. Malom kašikicom vaditi testo i ređati u pleh. Obratiti pažnju na rastojanje, neka bude veće, jer krofnice će nadoći. Dobro ugrejati rernu, i peći bez otvaranja rerne. Krofne kada porastu treba takve i da ostanu i zato se rerna ne otvara da krofne ne bi spale. Pri kraju pečenja temperaturu smanjiti da se krofne stišaju. Izvaditi ih na tacnu dok su vruće. Sačekati da se ohlade, seći ih po sredini i puniti sledećim kremom.

    Potrebni sastojci za krem:

    500 ml mleka,
    10 kašike šećera,
    4 jaja,
    2 vanilin šećera,
    5 kašike brašna
    125 grama margarina

    Način pripreme: skuvati 250 ml mleka sa 10 kašika šećera. Posebno umutiti 250 ml mleka sa 4 žumanca, 2 vanilin šećera, 5 kašika brašna. Ovu smesu postepeno dodati u vrelo mleko. Mešati i skuvati lep krem. Posebno umutiti 4 belanca i postepeno dodati u prohlađen krem. Na kraju umutiti 125 grama margarina i sjediniti sa prethodnim kremom. Puniti krofne. Ako želie možete izlupati šlag i pola krofne puniti kremom a pola šlagom. Posuti ih prah šećerom.

    13. ĐEVREČIĆI

    [​IMG]


    Potrebni sastojci za testo:

    10 kašike ulja,
    10 kašike šećera,
    2 jaja,
    1 prašak za pecivo,
    12 kašike mleka,
    2 vanilin šećera,
    narendana kora od limuna,
    oko pola kilograma brašna,
    uje za prženje

    Način pripreme: od navedenih sastojaka napraviti testo koje može da se razvuče u koru. Zatim uz pomoč veće i manje čaše praviti đevreke. Đevreke pržiti u vrelom ulju.Prohlađene valjati u prah šećer.


    14. KIFLICE NA PIVU

    Potrebni sastojci :

    1 čaša ulja,
    1 čaša piva,
    750 grama brašna,
    1 prašak za pecivo,
    džem,
    500 grama šećera,
    300 grama oraha

    Način pripreme: od navedenih sastojaka zamesiti teto. Praviti kuglice veličine oraha, zatim ih rastanjiti. Na sredinu rastanjene kuglice staviti kašikicu džema, uviti u obliku kiflice. Peći na umereno temperaturi. Svaku pečenu kiflicu prokuvati 5 min u šerbetu. Izvaditi iz šerbeta i uvaljati u mlevene orahe.
    Skuvati šerbet: ušpinovati 500 grama šećera, dodati 1 litar vode. Ostaviti da se kuva.

    15. KOH OD GRIZA

    Potrebni sastojci za patišpanj:

    5 jaja,
    5 kašike šećera,
    5 kašike brašna,
    6 kašike griza,
    pola praška za pecivo

    Način pripreme: dobro umutiti 5 belanaca, postepeno dodati 5 kašike šećera. Zatim dodati 5 žumanaca, 6 kašike griza, pola praška za pecivo. Podmazati pleh, sipati masu i peći. Pečen patišpanj preliti prelivom od mleka.

    Preliv od mleka: skuvati 1 litar mleka sa 5 kašike šećera, 2 vanil šecera i pola kašikice cimeta. Prohlađen preliv od mleka sipati preko pečenog patišpanja. Kolač ostaviti u frižider da se ohladi pre posluženja.

    16. MEDENJACI

    Potrebni sastojci zatesto:

    3 jaja,
    10 kašike šećera,
    8 kašike meda,
    1 kašika ulja,
    1 kašičica soda bikarbone,
    brašno po potrebi

    Način pripreme: od navedenih sastojaka napraviti testo, dodati brašno tako da se dobije testo koje može da se oblikuje. Od testa praviti male kuglice velićine oraha. Ređati ih u podmazan pleh. Peći na umerenoj temperaturi. Kolačići će nadoći prilikom pečenja. Mlake medenjake umakati u fil od belanaca.

    Fil od belanaca: Dobro umutiti 1 belance sa 3 kašike šećera, nekoliko kapi limunovog soka. Mlake medenjake stavliti u posudu sa umućenim belancima. Svaki medenjak uvaljti sa tim filom, zatim ih ređati na tacnu i ostaviti da se prosuše.

    Napomena: dobićete oko 30 medenjaka
    [​IMG]

    17. BANINI

    Potrebni sastojci za testo:

    3 šolje ulja,
    3 šolje šećera,
    3 jaja,
    pola praška za pecivo,
    10 špolja brašna,
    2 vanilin šećera

    Način pripreme: od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo. Zatim od testa praviti kuglice veličine oraha. Kuglice na sredini udubiti i staviti kašikicu džema. Peći na umerenoj temperaturi. Pečene kolače treba ostaviti da odstoje nekoliko dana, da bi postali mekani.

    18. POLUMESECI

    Potrebni sastojci za testo:

    4 jaja,
    300 grama šećera,
    300 grama mlevenih oraha,
    150 grama brašna,
    1 prašak za pecivo,

    Način pripreme: dobro umutiti 4 belanca, postepeno dodati 150 grama pećera. U dobro umućenu masu dodati 150 grama margarina, 150 grama mlevenih oraha, 150 grama brašna, 1 prašak za pecivo. Masu staviti u podmazan pleh i peći na umerenoj temperaturi.
    Dok se testo lagano peče umutiti: 4 žumanca sa 150 grama šećera. Kada je testo skoro pečeno, izvaditi ga iz rerne i preko njega sipati izmućeno žumance sa šećerom. Vratiti testo u rernu još 5 minuta da lepo porumeni. Kolač izvaditi iz rerne. Preko pečenog kolača staviti sledeći fil.

    Potrebni sastojci za fil:

    150 grama mlevenih oraha,
    šoljica mleka,
    150 grama šećera,
    50 grama margarina,
    2 vanilin šećera

    Način pripreme: zagrejati šoljicu mleka sa 150 grama šećera i 2 vanilin šećera. U vrelo mleko dodati 150 grama oraha, 50 grama margarina. Sve lepo sjediniti i staviti preko izpečenog kolača. Na kraju kolač posuti mlevenim orasima. Seči štanglice ili čašom vaditi male polumesece.

    19. MOTO KEKS

    Potrebni sastojci za testo:

    250 grama margarina,
    10 kašike prah šećera,
    1 jaje,
    2 kašike meda,
    1 kašika sada bikarbone,
    oko 400 grama brašna,
    2 kašike kakaoa

    Način pripreme testa: umutiti 250 grama margarina sa 10 kašike šećera u prahu, dodati 1 jaje, 2 kašike meda, 1 kašikicu soda bikarbone, zamesiti testo sa oko 400 grama brašna. Testo podeliti na dva dela. U jednu polovinu staviti 2 kašike kakaoa i dobro ga izmesiti. Razviti koru od belog testa i čašicom vaditi male kolačiće i peci na laganoj temperaturi. Razviti braon koru i čašicom vaditi male kolačiće a zatim još manjom čašicom vaditi kružiće iz malih kolačica. Peci na laganoj temperaturi.

    Potrebni sastojci za fil:
    250 ml mleka,
    5 kašike šećera.
    2 kašike kakaoa,
    100 grama čokolade,
    100 grama margarina,
    2 kašike gustina

    Način pripreme: staviti da se kuva 250 ml mleka sa 5 kašike šećera, 100 grama čokolade i 100 grama margarina.U posuti pomešati 2 kašike kakaoa, 2 kašike gustina sa šoljicom mleka, tu masu sipati u vrelo mleko. Mešati i skuvati fil. Tim filom spajati po dva kolčiča, crni i beli.

    20. KOKOS KOLAČ

    Potrebni sastojci za patišpanj:

    3 jaja,
    1 šolja šećera,
    1 šolja brašna,
    1 šolja mleka,
    1 prašak za pecivo,
    50 grama suvog grožđa,
    50 krama seckanih oraha,
    50 grama kokosa,

    Način pripreme: dobro umutiti 3 belanca sa 1 šoljom šećera, zatim dodati 3 žumanca, 1 šolju brašna, 1 šolju mleka,1 prašak za pecivo, 50 grama suvog grožđa, 50 krama seckanih oraha, 50 grama kokosa. Masu lepo sjediniti, sipati u podmazan pleh i peći na umerenoj temperaturi. Ohlađen kolać iseći na željene komadiće, zatim preliti vrelim sirupom.

    Sirup: skuvati 2 čaše šećera sa 3 čaše vode.

    21. ZIMSKI KOLAČ

    Potrebni sastojci patišpanj:

    2 šolje rendanih jabuka,
    1 kašikica soda bikarbone,
    2 šoljice ulja,
    1 šolja mlevenih oraha,
    2 šolje brašna,
    1 šoljica šećera,
    džem

    Način pripreme: jabuke oljuštiti i izrendati. Dodati 1 kašikicu soda bikarbone, pomešati i ostaviti da odstoji jedan sat. Zatim dodati 2 šoljice ulja, 1 šolju mlevenih oraha, 2 šolje brašna, 1 šoljicu šećera. Masu lepo sjediniti i peći u podmazanom plehu. Ispečen i prohlađen kolač premazati džemom i posuti mlevenim orasima.

  2. Google Adsense

  3. SFRJCAFFE

    SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

    22.KOLAČ SA VIŠNJAMA

    Potrebni sastojci za testo:

    3 jaja,
    5 šoljice šećera,
    2 šoljice ulja,
    3 šoljice mleka,
    6 poljice brašna,
    1 prašak za pecivo,
    1 vanilin šećer,
    pola kilograma višanja

    Način pripreme: dobro umutiti 3 belanca, postepeno dodati 5 šoljica šećera. Zatim dodati 3 žumanca, 3 šoljice mleka, 2 šoljice ulja, 6 šoljice brašna, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve lepo sjediniti i sipati u podmazan pleh. Zatim preko testa ređati višnje očišćene od koštica. Višnje prethodno uvaljati malo u brašno da ne bih pale na dno testa. Peći na umerenoj temperaturi. Ohlađen kolač posuti prah šećerom.

    23. KOLAČ OD ŠARGAREPE

    Potrebni sastojci za testo:

    2 šoljice narendane šargarepe,
    3 šoljice mlake vode,
    4 šoljice šećera,
    2 šoljice ulja,
    8 šoljice brašna,
    2 vanilin šećera,
    1 prašak za pecivo

    Način pripreme: sjediniti sve sastojke, sipati u podmazan pleh i peći na umerenoj temperaturi.

    24. BAKIN KOLAČ

    Potrebni sastojci za testo:

    5 jaja,
    4 šolje šećera,
    4 šolje mleka,
    4 šolje ulja,
    2 vanilin šećera,
    1 prašak za pecivo,
    brašno po potrebi,
    narendati koru od limuna

    Način pripreme: Umutiti 5 jaja, 4 šolje šećera, 4 šolje mleka, 4 šolje ulja, 2 vanilin šećera, narendati koru od limuna, 1 prašak za pecivo i dodati brašno da se testo zamesi, tako da može da se kašikom sipa u kalup.Testo mora biti gušće nego za palačinke. Napravljeno testo stavljati u dobro zagrejani kalup i peći.
    Napomena: za ovaj kolač potreban je kalup za galete.

    25. GALETE

    Potrebni sastojci za testo:

    6 jaja,
    300 grama šećera,
    300 grama masti,
    3 vanilin šećera,
    250 ml mleka,
    narendana kora od limuna,
    1 prašak za pecivo,
    oko 1 kilogram brašna
    Način pripreme: napraviti testo od navedenih sastojaka. Vaditi kašikom testo i stavljati u kalup za galete i peći.

    26. LORINE KOCKE

    Potrebni sastojci za patišpanj:

    5 belanaca,
    250 grama šećera,
    1 žumance,
    2 kašike brašna,
    pola praška za pecivo,
    250 grama mlevenih oraha,
    100 grama suvog grožđa,
    1 vanilin šećer,
    1 list veće oblande

    Način pripreme: dobro umutiti 5 belanaca, postepeno dodati 250 grama šećera i 1 žumance. Zatim dodati 2 kašike brašna, pola praška za pecivo, 250 grama mlevenih oraha, 100 grama suvog grožđa, 1 vanilin šećer. Masu lagano promešati i sipati na list oblande. Peći na umerenoj temperaturi.

    Potrebni sastojci za fil:

    500 ml mleka,
    1 puding od vanile,
    4 žumanca,
    7 kašike šećera,
    1 kašika brašna,
    2 vanilin šećera,
    250 grama margarina

    Način pripreme: staviti da proključa 300 ml mleka, 7 kašike šećera i 2 vanilin šećera. Posebno umutiti 4 žumanca, 1 puding od vanile, 1 kašiku brašna sa 200 ml mleka. Ovu smesu sipati u proključalo mleko, mešati dok se ne napravi lep fil. U prohlađeni fil dodati 250 grama prethodno umućenog margarina.
    Fil premazati preko korice. Po vrhu staviti 2 kesice umućenog šlaga.

    27.JAFA ŠTANGLE

    Potrebni sastojci za patišpanj:

    3 jaja,
    20 kašike šećera,
    20 kašike ulja,
    24 kašike mleka,
    24 kašike brasna,
    1 prašak za pecivo

    Način pripreme: dobro umutiti 3 jaja, zatim postepeno dodati 20 kašike šećera, 20 kašike ulja, 24 kašike mleka, 24 kašike brasna, 1 prašak za pecivo. Ispeći koricu. Zatim je vodoravno podeliti na dva dela.

    Potrebni sastojci za fil:
    2 dc vode,
    10 kašike šećera,
    2 vanilin šećera,
    1 zamrznuta narandža,
    3 kašike pekmeza od kajsije

    Način pripreme: skuvati sirup od 2 dc vode, 10 kašike šećera i 2 vanilin šećera. U to dodati izrendanu zamrznutu narandžu i 3 kašike pekmeza od kajsije. Zatim uzeti jednu polovinu korice koju smo prethodno podelili i izmrviti je u ovaj sirup. Dobro izmešati. Dobijen fil staviti preko druge korice. Staviti glazuru od čokolade.

    Glazura od čokolade: Otopiti 100 grama čokolade sa 4 kašike ulja.

    28. LIMUN OBLANDE

    Potrebni sastojci:

    4 žumanca,
    250 grama margarina,
    1 limun,
    150 grama prah šećera,
    100 grama šećera,
    4 lista manje oblande

    Način pripreme: dobro umutiti 4 žumanca i 100 grama šećera . Zatim staviti posudu na paru i skuvati krem. Dodati sok od jednog limuna i sitno narendanu koricu limuna. Kada je krem dovoljno kuvan, ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti 250 grama margarina sa 150 grama prah šećera i dodati ohladjen krem. Filovati po dve oblande i ostaviti da se stegnu.

    29. VANILICE
    [​IMG]


    Potrebni sastojci za testo:

    250 grama margarina,
    1 kašika masti,
    3 kašike šećera,
    3 žumanca,
    1 limun,
    450 grama brašna,

    Potrebni sastojci za filovanje:
    džem,
    1 vanilin šećer,
    100 grama šećera u prahu
    Način pripreme: umutiti 250 grama margarina sa 1 kašikom masti i 3 kašike šećera. Dodati 3 žumanca i sok od iscedjenog limuna, zamesiti sa 450 grama brašna, po potrebi dodati jos brašna. Treba da se dobije lepo glatko testo koje može da se razvuče u koru. Zatim manjom časom za rakiju vaditi kolutiće. Redjati ih u pleh i peći na umerenoj temperaturi. Ohlađene kolutiće spajati džemom dva po dva. Zatim ih posuti prah šećerom pomešanim sa vanilin šećerom.

    30. KOLAČ SA JABUKAMA
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:

    1 lisnato testo (kupovno ili domaće),
    1 kg nakiselih jabuka,
    pola decilitra ulja,
    5 kašika šećera,
    1 vanilin šećer,
    pola kesice cimeta
    pola decilitra ulja, 50 gr margarina

    Način pripreme: jabuke oljuštiti, očistiti u iseckati na kriškice. Zatim u tiganj staviti pola decilitra ulja, iseckane jabuke, 5 kašike šećera, 1 vanilin šećer, pola kesice cimeta, 50 grama margarina i dinstati 10 minuta. Razvući jedno lisnato testo, zatim ga staviti u pleh i izbockati viljuskom, preko staviti izdinstane i prohladjene jabuke.
    Zatim razvući jos jedno lisnato testo i staviti preko jabuka. Sa strane testo lepo zatvoriti da jabuke ne bi curele, izbockati viljuskom.Peći na umerenoj temperaturi dok kolač ne porumeni. Pečeni kolac ostaviti da se dobro ohladi, seći na manje kockice.

    31. MAFINI
    [​IMG]


    Potrebni sastojci:

    2 jaja,
    5 kašike šećera,
    150 ml mleka,
    3 kašike kiselog mleka,
    90 ml ulja,
    2 kašike kakao,
    10 kašike brašna,
    1 prašak za pecivo
    1 vanilin šećer,
    malo cimeta,
    80 grama seckane čokolade (pola mlečne, pola crne),
    šaku suvog groŽđa,
    12 papirnih korpica

    Način pripreme: dobro umutiti 2 jaja sa 5 kašike šećera, zatim dodati 150 ml mleka, 3 kašike kiselog mleka, 90 ml ulja, 2 kašike kakao, 10 kašike brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, malo cimeta. Sve ove sastojke lepo sjediniti. Zatim u testo dodati seckanu čokoladu i šaku suvog groŽđa, ručno lagano promesati. Korpice poređati u pleh i puniti ih ovom smesom. Rernu zagrejati i peći ih na umerenoj tempepturi oko 40 minuta.
    MoŽete i dobro podmazati pleh za mafine uljem i brašnom, u tom slučaju korpice vam nisu potrebne, vec direkno se testo sipa u kalup.

    32. SUVA PITA SA JABUKAMA
    [​IMG]


    Potrebni sastojci:

    250 grama margarina,
    2 jaja,
    1 šolja od bele kafe mleka,
    4 šoljice šećera,
    1 kasika masti,
    1 prašak za pecivo,
    oko 1 kg brašna,
    1 kg jabuka,
    2 vanilin šećera,,
    3 kašike prezli,
    pola kesice cimeta,
    šecer u prahu za posipanje kolača

    Način pripreme: oljustiti i očistiti kilogram jabuka, zatim ih izrendati, dodati pola kesice cimeta, 4 kašike šećera, 2 vanilin šećera i 3 kašike prezli. Promešati i ostaviti da odstoji dok se zamesi testo..
    Umutiti 250 grama margarina i 1 kašiku masti sa 4 šoljice šećera, dodati 2 jaja, 1 šolju mleka. Sve lepo sjediniti i postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo. Mesiti testo, dodavati brašno sve dok se ne dobije lepo i glatko testo od koga moŽe da se razvuče kora. Testo podeliti na dva dela. Rastanjiti koru i staviti je u podmazan pleh, izbockati je viljuškom da bi se lepše ispekla, preko naređati narendane jabuke. Razviti drugu koru i staviti preko narendanih jabuka. Viljuškom izbockati koru i staviti da se peče na laganoj temperaturi. Ohlađen kolač posuti prah šećerom.

    33. KOLAČ OD DRENJINE
    [​IMG]

    Potrebni sastojci za patišpanj:

    4 jaja,
    4 kašike šećera,
    4 kašike brašna,
    1 dc ulja,
    pola praška za pecivo

    Način pripreme: dobro umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera, dodati 4 žumanca i lagano promešati. Zatim dodati 4 kašike brašna i pola praška za pecivo. Podmazati pleh i sipati patišpanj. Peći na laganoj temperaturi.

    Potrebni sastojci za fil:
    500 grama drenjina,
    200 grama šećera,
    1 kesica želatina,
    4 dc vode,
    1 šlag

    Način pripreme: drenjine staviti u posudu i naliti sa 2 dc vode. Zatim staviti da se prokuvaju oko 30 min. Kada su se prokuvale očistiti ih od koštica, dodati 200 grama šećera, 2 dc vode i staviti da proključaju. Za to vreme staviti kesicu želatina u malo vode da nabubri. Kada smesa proključa dodati želatin i malo promešati. Dobijeni nadev sipati prko pečenog patišpanja i ostaviti da se ohladi. Na kraju staviti šlag.

    34. PALAČINKE
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:

    3 jaja,
    2 čaše od 2 dc obične vode,
    3 čaše od 2 dc kisele vode,
    1 dc ulja,
    15 kašika brašna,
    1 vanilin šećer, kašikica đumbira u prahu, pola kašikice cimeta, pola kašikice soli

    Način pripreme: umutiti 3 jaja, dodati jednu čašu mleka, 2 čaše obične vode, 3 čaše kisele vode, 1 dc ulja. Zatim lagano dodati 15 kašika brašna, lepo sjediniti . Dodati vanilin šećer, pola kašikice soli, pola kašikice cimeta, jednu kašiku đumbira u prahu. Promešati sve sastojke. Dobro zagrejati tiganj, sipati po jednu suparu testa i peći palačinke. Kada je pećena sa jedne strane okrenuti palačinku i peći je sa druge strane. Pečene palačinke po želji filovati sa: đemom, kremom, medom, orasima itd.

    35. RUSKE KAPE

    Potrebni sastojci za patišpanj:

    8 jaja,
    350 grama šećera,
    300 grama brašna,
    3 kašike kakaoa,
    3 kašike vode,
    pola praška za pecivo

    Način pripreme: dobro umutiti 8 belanaca, pri mućenju postepeno dodavati šećer, na kraju dodati 8 žumanaca. Zatim dodati 300 grama brašna , 3 kašike kakaoa, 3 kašike vode, pola praška za pecivo. Masu lagano varjačom promešati. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh i peši na laganoj temperaturi.

    Potrebni sastojci za fil:

    500 ml mleka,
    5 kašika brašna,
    2 vanilin šećera,
    250 grama šećera,
    250 grama margarina,
    potrebno je i 100 grama kokosa za dalje filovanje

    Način pripreme: u posudu sipati 400 ml mleka, 2 vanilin šećera, 250 gr šećera, zatim staviti sve to da proključa. U međuvremenu uzeti 100 ml mleka i 5 kašika brašna, izmešati da nema grudvica ako je baš mnogo gusto dodati još malo mleka i dobijenu kašicu sipati u provrelo mleko. Morate mutiti sve vreme kako bi se dobio gladak fil i da ne bi zagorelo. Dobijeni fil ostaviti da se prohladi. Umutiti 250 grama margarina i dodati u prohlađen fil.

    Način formiranja kolača :dobijeni patišpanj izvaditi na radnu površinu i manjom okruglom modlom ili čašicom za rakiju vaditi kružiće. Po dva kružića spajati sa filom, tokođe ih namazati sa strane. Zatim ih sa strane uvaljati u kokos a sa gornjr strane se stavlja po jedana kašika otopljene čokolade. Tako da kolač liči na rusku šubaru.

    Glazura od čokolade: 50 grama margarina otopiti sa 3 štangle čokolade.

    36. DULEKARA
    [​IMG]


    Potrebni sastojci:

    500 grama tankih kora,
    rendani dulek, jedna veća kriška
    ulje,
    šećer,
    1 vanilin šećer,
    pola kesice mlevenog cimeta

    Ovde nisu date određene mere, sve je prilagođeno broju kora koje želite da uvijete.

    Način pripreme: dulek očistiti i krupno izrendati. U posudu sipati 1 dc ulja i staviti izrendan dulek. Dodati šećer. Količina šećera zavisi od toga koliko je dulek sladak. Ako je dulek sladak dodati 4 kašike šećera, ako je manje sladak dodati više šećera, po ukusu. Zatim dodati 1 vanilin šećer, pola kesice cimeta u prahu. Dinstati desetak minuta. Skloniti sa vatre. Uzeti dve kore, na njih spati 3 kašike dinstanog duleka i rasporediti ga po celoj kori. Ako vam dulek nije dovoljno sladak možete preko sipati još kašiku šećera i jednu kašikicu ulja. Preko staviti još dve kore i postupak ponoviti. Zatim koru urolati u rolat i staviti u podmazanu tepsiju. Uviti koliko kora može da stane u tepsiju. Sipati šoljicu vode preko kora i staviti da se lagano peče. Peći dok kora ne porumeni. Izvaditi i po potrebi posuti prah šećerom kada se ohladi.

    37. ŠAM ROLNICE OD LISNATOG TESTA
    [​IMG]

    Potrebni sastojci :

    pakovanje lisnatog testa

    Potrebni sastojci za šam:

    100 gr šlaga
    100 gr šećera u prahu
    100 ml vode

    Način pripreme: lisnato testo ostaviti da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Pobrašniti podlogu a zatim razvući obe table na 0,5 cm i seći trakice širine 2 cm a dužine oko 15 cm. Sa jednom trakicom obmotati kalup preklapajući testo. Ređati ih u pleh. Peći na 200 °C. Pečene rolne skidati sa kalupa dok su još vruće.

    Način pripreme šama:
    U posudu sipati 100 ml vode, dodati 100 grama šlaga i mutiti. Pri kraju dodati 100 grama prah šećera. Ovim šlagom puniti rolne. Po potrebi rolnice posuti prah šećerom.
  4. SFRJCAFFE

    SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

    38. KARAMEL OBLANDA
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:

    1 litar mleka,
    500 grama šećera,
    125 grama margarina,
    2 manja lista oblande

    Način pripreme: u 1 litar mleka staviti 500 grama šećera i staviti da se kuva. U početku povremeno promešati dok se šećer ne otopi. Posle ostaviti da se kuva oko 3 sata, dok se količina mleka ne prepolovi. Smesa će početi da dobija boju karamela i da se pojavljuju mali plikovi. Od tada početi sa dodavanjem po malo margarina i uz stalno mešanje dok smesa ne počne da se zgušnjava. Za ovo je potrebno i malo veštine, jer ako se prekuva biće kolač jako tvrd kada se ohladi. Kada je smesa dobila gustinu sipati je na oblandu preko staviti drugu, pritisnuti težim predmetom i ostaviti da se stegne. Seći je na male parčiće.

    39. VANILICE 1
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:

    250 grama masti,
    250 grama šećera,
    1 jaje,
    šoljica mleka,
    sok od jednog limuna,
    pola praška za pecivo,
    oko 500 grama brašna

    Potrebni sastojci za nadev:
    džem,
    prah šećer

    Način pripreme: od navedeninih sastojaka napraviti gipko testo. Razvući tanku koru i manjom čašicom za rakiju vaditi male kružiće. Ređati ih u brašnom posut pleh i peći na laganoj vatri. Pečene kolutiće prohladiti. Zatim spajati po dva kružića džemom i uvaljati u prah šećer.

    40. KOKOS KIFLICE
    [​IMG]

    Potrebni sastojci za testo:

    125 grama margarina,
    150 grama šećera,
    125 grama kokosa,
    1 jaje,
    pola šoljice mleka
    oko 300 grama brašna

    Način pripreme: od navedenih sastojaka napraviti testo od kog se mogu rukom praviti male kiflice. Uzeti malu lopticu testa, izvaljati je rukom i oblikovati je u malu kiflicu. Napravljene kiflice ređati u pleh koji ste prethodno posulu brašnom. Peći na laganoj temperaturi. Njih je potrebno više sušiti nego peći, da bi imale lepu belu boju, čim je temperatura veća one odmah potamne. Kada su pečene mlake ih uvaljati u prah šećer.

    41. GRILIJAŠ
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:

    150 grama oraha,
    300 grama šećera,
    4 žumanca,
    150 grama margarina
    2 lista manje oblande

    Način pripreme: napraviti griijaš na sledeći nacin: 150 grama šećera ušpinovati, zatim dodati 150 grama oraha. Smesu izvaditi na nauljanu foliju i ostaviti da se ohladi. Ohladjeni grilijaš samleti ili izlupati.

    Dobro umutiti 4 žumanca sa 150 grama šećera. Dobijenu smesu kuvati na pari dok se ne dobije gust krem. U ohlađen krem dodati 150 gr ulupanog margarina. Na kraju dodati izlupan grilijaš i staviti ga između dve oblande. Pritisnuti ih težim predmetom da bi se lepše spojili svi sastojci. Ako želite možete udvostručiti količinu i tada filovati 2 veča lista oblande.

    42. KARAMELICE
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:

    1 litar mleka,
    500 grama šećera,
    125 grama margarina,
    100 grama čokolade,
    25 grama margarina,
    1 list manje oblande

    Način pripreme: u 1 litar mleka staviti 500 grama šećera i staviti da se kuva. U početku povremeno promešati dok se šećer ne otopi. Posle ostaviti da se kuva oko 3 sata, dok se količina mleka ne prepolovi. Smesa će početi da dobija boju karamela i da se pojavljuju mali plikovi. Od tada početi sa dodavanjem po malo margarina i uz stalno mešanje dok smesa ne počne da se zgušnjava. Za ovo je potrebno i malo veštine, jer ako se prekuva biće kolač jako tvrd kada se ohladi. Kada je smesa dobila gustinu sipati je na oblandu i ravnomerno rasporediti. Sada možete sami birati način na koji želite da oblikujete kolač.
    Prvi način je. Otopiti 100 gr čokolade sa 25 gr margarina i kašikom vode. Otopljenu čokoladu preliti preko karamele. Ostaviti da se ohladi i seći na kockice. Drugi način je. Kada karamel sipate preko oblande ostavite ga da se ohladi. Zatim ohlađen karamel seći na kockice i svaku kockicu preliti sa otopljenom čokoladom.

    43. SALARICE SA PIVOM
    [​IMG]


    Potrebni sastojci:

    20 grama kvasca,
    1 dc mleka,
    1 kašika šećera,
    4 dc piva,
    2 jaja,
    oko 1 kg brašna,
    300 grama sala, ili margarina
    džem za nadev,
    prah šećer

    Način pripreme: 20 gr kvasca i 1 kašiku šećera staviti u 1 dc mlakog mleka. Ostaviti desetak minuta. Zatim uzeti odgovarajuću posudu. Sipati nadošli kvasac, 4 dc piva, dodati 2 jaja i postepeno dodavati brašno dok se ne dobije glatko testo od kog mogu da se razvuku kore. Testo ostaviti da nadođe. Zatim ga podeliti na 5 delova. Svaki deo razvući u tanku koru. Kore premazati salom ili margarinom i ređati jednu preko druge. Peta kora se ne premazuje. Zatim dobijenu koru od pet lista ostaviti 30 minuta da odmori. Nakon isteklog vremena rastanjiti koru i seći trakice željene veličine.Njih zatim podeliti na pravougaonike U pravougaonike staviti džem. Zatim ih preklopiti i ređati u pleh koji je posut brašnom. Ostaviti da odstoji 30 minuta. Za to vreme rernu dobro zagrejati. Nadošle kolače staviti u vrelu rarnu i ne otvatati. Ali smanjiti temteraturu do umerene. Pečene kolače uvaljati u prah šećer.

    44. JASTUČIĆI
    Potrebni sastojci:

    250 ml mleka
    20 g kvasca
    1 kašika šećera + 1 kašičica za nadolaženje kvasca
    prstohvat soli
    3 kašike ulja
    380 g brašna
    marmelada po želji
    šećer u prahu za posipanje

    Način pripreme: u mlako mleko staviti kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostaviti da kasac nadođe. U odgovarajućoj posudi sjediniti ulje i šećer, zatim sipati mleko sa nadošlim kvascem. Brašnom zamesiti testo, pokriti krpom i ostaviti 20 minuta da nadođe.
    Nadošlo testo premesiti, zatim na pobrašnjenoj radnoj površini razvući. Vaditi krugove čašom, zatim u sredinu svakog kruga staviti kašičicu marmelade i preklopiti, a ivice dobro pritisnuti viljuškom. Napraviti sve jastučiće zatim ih pržiti u zagrejanom ulju, a onda vaditi na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Posuti šećerom u prahu.

    45. VANILIN KIFLICE
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:

    150 grama margarina,
    100 grama šećera,
    50 grama vanilin šećera,
    100 grama mlevenog badema,
    250 grama brašna

    Način pripreme: zamesiti testo od 150 gr razmekšanog margarina, 100 gr šećera, 100 gr mlevenog badema i 250 gr brašna. Mesiti testo dok se ne dobije čvrsto glatko testo. Oblikovati male kiflice i složiti na podmazan peh. Peći desetak minuta u rerni koja je prethodno zagrejana na 180 stepeni. Pečene kiflice uvaljati u samleven vanilin šećer.

    46. OBLANDA SA SMOKVAMA
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:
    4 jaja,
    200 grama šećera,
    150 grama čokolade,
    250 grama margarina,
    125 grama mlevenih oraha,
    125 grama krupno seckanih oraha,
    250 grama seckanih smokvi,
    2 lista manje oblande

    Način pripreme: dobro umutiti 4 jaja sa 200 grama šećera. Dobijenu smesu kuvati na pari, stalno mešati da se jaja ne bi zgrudvala. Kada smesa postane dovoljno gusta dodati 150 gr čokolade. Ostaviti da se prohladi. Dodati 250 gr umućenog margarina. Zatim dodati 125 gr mlevenih oraha, 125 gr seckanih oraha i 250 gr seckanih smokvi. Dobijenu smesu rasporediti na oblandi, preko staviti drugi list oblande i pritisnuti čvrstim predmetom.

    Napomena: možete isto dobijeni fil staviti na list oblande a preko staviti fondan umesto drugog lista oblande.

    47. BAJADERA
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:

    400 grama šećera,
    12 kašika vode,
    150 grama mlevenih oraha,
    150 grama mlevenog keksa,
    200 grama čokolade,
    150 grama margarina

    Način pripreme: 400 gr šećera i 12 kašika vode sataviti da provri. Kada provri pustiti da vri oko 5 minuta. Zatim dodati 150 gr mlevenih oraha i 150 gr mlevenog keksa. Odmah skloniti sa vatre. Smesu dobro promešati, dodati 100 gr margarina i podeliti je na dva jednaka dela. U jedan deo staviti 4 štangle otopljene čokolade. Drugi deo ostaje takav kakav jeste. Na dasku staviti foliju malo je nauljati celom površinom i staviti jedan deo smese. Smesu lagano razvući do željene debljine, preko staviti drugi deo i njega ravnomerno razvući. Preko staviti glazuru od čokolade.
    Napomena: može se desiti da smesa bude malo ređa, tada je potrebno dodati još koju kašiku oraha ili keksa. Smesa se prilikom hlađenja stegne.

    Potrebni sastojci za glazuru od čokolade:
    50 grama margarina,
    oko150 gr čokolade,
    3 kašike šećera

    Način pripreme: 150 gr čokolade, 50 gr margarina i 3 kašike šećer lagano otopiti i sjediniti.

    48. PUNJENE KORPICE
    [​IMG]

    Potrebni sastojci za testo:

    125 grama masti,
    125 grama šećera,
    1 jaje,
    šoljica mleka,
    sok od jednog limuna,
    pola praška za pecivo,
    oko 500 grama brašna

    Način pripreme: od ovih sastojaka napraviti lepo glatko testo. Dobijeno testo stavljati u metalne korpice (metalne modle u obluku korpica) ali na sredini napraviti udubljenje. Ispreći korpice na tihoj vatri. Pečene korpice izvaditi iz modli. Njih ćemo puniti sledecim filom.
    Potrebni sastojci za fil:

    Način pripreme: umutit: 4 jaja, 150 gr šećera i 1 vanil šećer. Zatim skuvati na pari, stalno mešati da se jaja ne bi zgrudvala. Pri kraju dodati 100 gr čokolade. U prohladjen fil dodati 200 gr margarina.

    49. SLATKIŠ U ČAŠI
    [​IMG]

    Potrebni sastojci:
    100 gr krem šlaga od vanile,
    1 kašikica želatina,
    300 grama crvenog voća (jagoda, malina)
    Način pripreme:

    [​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG]

Podeli ovu stranicu