1. Dobrodošli na Sfrjcaffe. Kao gost možete pregledati forum, ali da bi učestvovali potrebno je da se registrujte na forumu. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena.
  1. SFRJCAFFE

    SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

    mahune
    slana vruća voda
    sol
    listovi kupusa


    Mlade mahune bez niti odmah očistimo i stavimo na nekoliko minuta u slanu vruću vodu, a zatim osušimo na cjedilu. Dobro osušene stavimo u posudu kojoj smo dno prethodno obložili listovima posoljenog kupusa. Mahune slažemo kao i kiseli kupus. Svaki sloj pospemo solju. Na 1 kg mahuna stavljamo 2 dag soli. Ako odjednom nemamo dovoljnu količinu mahuna, možemo ih dodati i poslije. Mahune pokrijemo listovima kupusa te čistom i gustom krpom. Pokrijemo drvenim poklopcem i opteretimo kamenom (kao i kupus). Ako slana tekućina sasvim ne prekrije mahune, nakon dva dana dolijemo prokuhane i ohlađene slane vode.
    Mahune kiselimo nekoliko tjedana. Čistimo ih kao i kupus.
    Prekiselim mahunama odlijemo vodu i prije kuhanja ih operemo. Mahune moraju prijatno mirisati. U protivnom su pokvarene i štetne za zdravlje.


  2. Google Adsense

Podeli ovu stranicu