1. Dobrodošli na Sfrjcaffe. Kao gost možete pregledati forum, ali da bi učestvovali potrebno je da se registrujte na forumu. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena.

Borba protiv napasnika (insekata)

Diskusija u 'Savjeti i iskustva za baštu/vrt' započeta od SFRJCAFFE, 9 Decembar 2011.

 1. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Česte štetočine, te kako se od njih zaštititi  Od životinjskih štetočina u vrtovima najčešće nalazimo lisne uši, crvenog pauka, ličinke lisne ose, gusjenice malog smrzljivca, voćne opnokrilce, potkornjake, štitaste uši, jabučnog moljca – Carpocapsa pomonella, kornjaša -Curculionidae, bijele muhe, vunaste uši i buhače, na drveću nalazimo tzv.drvenog crva, namještajskog crva, liktida i tzv. drvenu osu.
  Životinje štetočine možemo lako uništiti mehanički, biološki ili kemijski (vidi dolje).
  (A) Lisne uši
  Škropite ih hladnom vodom; škropite ih ekstraktom koprive; škropite ih rastopinom sapunice: to ušima zalijepi dišne otvore; zaprašite ih kamenim brašnom; ako pored graha, rajčice i krastavca posadite čubara – Satureia, to odbija crnu uš na grahu; Zaštitna sredstva za biljke: npr. Primor, Roxion S / Decis, Neudosan.
  Vunaste uši
  Za zaštitu oko drveća zasadite dragomilje – Tropaeolum majus; koru očetkajte; deblo namažite biološkim premazom za debla; škropite rastopinom sapunice; to ušima zalijepi dišne otvore; jako napadnute dijelove odstranite; sredstva za zaštitu biljaka: npr. Promanal.
  Zredstva za zaštitu biljaka: npr. Promanal.
  (B) Crveni pauk
  Napadnute dijelove odstranite: biljke koje imaju mekanu koru, škropite ekstraktom od koprive; biljke s tvrdom korom škropite sredstvima koja sadrže naftu; voćke zimi namažite premazom za debla;
  Sredstva za zaštitu biljaka: npr. Roxion S, Naturen.
  Nematodi: Zasadite kadificu i neven da potaknete nematode; izmjenjivanje usjeva i miješani usjevi sprečavaju jednostrani razvoj jedne štetočine; napadnute dijelove biljke uništite – nemojte ih odložiti na kompost.
  (C) Štitaste uši
  Koru očetkajte, na jesen biljke premažite premazom za stabla; u veljači / ožujku škropite sredstvima koja sadrže naftu – to djeluje i kod vunastih ušiju i gusjenica malog smrzavca; škropljenje možete ponoviti ljeti;
  Sredstva za zaštitu biljaka: z npr. Promanal, Naturen.
  Buhači
  Vole sušu, zato neka vaše zemljište bude vlažno, a to ćete postići zastiranjem;
  Sredstva za zaštitu biljaka: mlade biljke je potrebno zaštititi, i to tako da ih zaprašite kamenim brašnom, biljke ne pomičite i ne pokrivajte ih zaštitnim mrežama.
  (D) Kornjaši – Curculionidae
  Kukce je najbolje pokupiti navečer s džepnom svjetiljkom; protiv ličinaka se možete boriti i parazitskim nematodima, koje od travnja do rujna vodom za zalijevanje donesete na napadnuta mjesta.
  Tujin lisni zavrtač – Cossidae
  Napada samo tuje u vrijeme velikih suša; tuje postanu smeđe iznutra prema van;
  Sredstva za zaštitu biljaka: npr. Dimilin
  Mali smrzavac
  Na jesen da ga spriječite namjestite oko debala voćaka ljepljive obruče, a zimi škropite sredstvima koja sadrže naftu ili poškropite malo prije te molo poslije dobi cvjetanja, i to preparatom Bacillusthuringensis.
  Sredstva za zaštitu biljaka: npr. Decis
  (E) Gusjenice na povrću
  U travnju / svibnju preko povrća rasprostrite zaštitne mreže da spriječite odlaganje jajašaca na biljke, a ako su biljke napadnute, gusjenice i jajašca morate redovito pokupiti; škropite preparatom Bacillusthuringensis i ne pripravkom od kopriva!
  Sredstva za zaštitu biljaka: npr. Decis
  Biljne mušice i njihove ličinke
  U vrijeme odlaganja jajašaca (travanj / svibanj) biljke zaštitite mrežom; posijte miješane kulture biljkama koje si međusobno pomažu; biljke prašite kamenim brašnom, pripravcima od algi ili drvnim pepelom: za kupusovu muhu upotrijebite posebnu foliju koju stavite oko mlade biljke.
  Protiv miševa, poljske voluharice (poljski miš) i krtica možete se boriti mnogim mehaničko obrambenim sredstvima npr. protiv rovaca: Cortilan Spezial.
  [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]
  Štetočine i korisne životinje u vrtu  Važno je pravilno prepoznati korisne i štetne životinje u vrtu, kako bismo korisne mogli zaštititi, te se protiv štetnih uspješno boriti.
  Korisne životinje
  • Božja ovčica (bubamara) (A) i njene ličinke hrane se lisnim ušima.
  • Zlatnooka – Chrysopa perla (B), svijetlo zeleni kukac nježnog mrežastog uzorka na krilima, isto se tako hrani lisnim ušima.
  • Trepetuša – Syrphidae (C), kukac kojeg zbog crno-žutog uzorka često zamijenimo s osom, isto tako uništava lisne uši.
  • Ličinke obične hrženice – Rana ridibunda (D) ispijaju crvene pauke i lisne uši.
  • Uholaže –Forticula auricularia (E) hrane se različitim kukcima.
  • Ličinke potajnika – Ichneumonidae hrane se lisnim ušima, štitastim ušima, lisnim jabučnim moljcem i još mnogim drugim štetočinama. Grinje otimačice se hrane crvenim paukom.

  Ne smijemo zaboraviti još i pauke, čija su glavna hrana muhe, komarci i lisne uši, te ježeve, lasice, crne guštere, sljepiće, žabe i krastače, koje nam pomažu u istrebljivanju puževa golaća. Spomenimo i krtice, te razne vrste ptica koje idu u lov na insekte.
  Ukoliko te životinje pustimo da mirno žive, tj. pomognemo im različitim gnijezdima i ostalim mogućnostima za utočišta, steći ćemo mnogo saveznika u borbi protiv štetočina.
  Štetočine
  Prije nego što se počnemo boriti protiv njih, treba ih precizno identificirati. Slijedi kratak opis najvažnijih životinjskih i biljnih štetočina (bolesti), koje bi mogle ugroziti Vaš vrt. Dobro je nabaviti knjigu u kojoj su slikovito prikazane sve štetočine, te šteta koju one mogu nanijeti raslinju. Posjetite nas u našem vrtnom centru s fotografijom životinje ili oštećene biljke i naše će Vam stručno osoblje pomoći odrediti o kojoj se štetočini radi.
  Bakterije mogu napadati voće, povrće, te ukrasne biljke. Biljka se zarazi biljnim sokovima.Bakterije napadaju uglavnom bolesne i oronule biljke preko rana. Ne postoje kemijska sredstva za zaštitu bilja od bakterija. Oboljelu drvnu masu treba dobro obrezati tj. odmah uništiti. Odstranjene dijelove biljaka nemojte kompostirati, nego ih zapalite.
  Dobro njegovano raslinje bakterije neće napadati.
  Gljivična oboljenja se javljaju u najrazličitijim oblicima. Tu spada pepeljasta plijesan i hrđa na ružama, monilija, rak voćaka, te pjegavost na koštičavom voću, siva plijesan, bortrytis na jagodama, te peronospora ili lisna pjegavost, lisna gnjiloća, krumpirova plijesan, prizemna trulež, uvenutost i gušavost u povrtnjaku kao i kovrčavost na breskvama.
  [​IMG]
  Najbolja preventivna mjera pred gljivičnim oboljenjima  Najbolja preventivna mjera pred gljivičnim oboljenjima
  Sjeme dezinficirajte
  Dezinfekcijsko sredstvo u prahu stavite u papirnatu vrećicu sa sjemenom, te vrećicu dobro protresite. Alternativa: sjeme namočite u dezinfekcijsko sredstvo koje ste sami pripremili.
  Neka među biljkama bude dovoljno razmaka
  Ako su biljke preblizu jedna drugoj, onda se nakon kiše one vrlo polako suše, a to potiče veliki broj gljivičnih oboljenja.
  Zalijevanje odozdo
  Kod zalijevanja pazite da nikad ne smočite listove, stabljike, cvjetove ili plodove. Zalijevajte rano navečer i to vodom sobne temperature.
  Zastiranje
  Da bi održavali jednakomjernu vlažnost, pokrijte tlo između raslinja otrgnutim lišćem, pokošenom travom ili slamom.
  Škropljenje
  Mlade biljke škropite biljnim pripravcima u razmaku od 3 do 4 tjedna. Prije nego što biljke posijete ili posadite, zemljište temeljito zalijte biljnim pripravkom.
  Gnojenje
  Izbjegavajte visoko dozirana mineralna gnojiva, koja sadrže dušik. Za blago dovođenje hranjivih tvari, dovoljne su biljne gnojnice.
  [​IMG]
  Lječenje gljivičnih bolesti  Ostatke biljke i oboljele dijelove odmah odstranite. Onda biljke poškropite biološkim pripravkom poljske preslice (1 kg osušene preslice namačite 24 sata u 10 litara vode, pripravak razrijedite u omjeru 1:5, te biljke poškropite po toplom vremenu ili s fungicidima.
  Na drveću možemo lako prepoznati domaću gljivu, jelov tram i modrinu - Ceratostigma plumbaginoides.
  Mlade biljke, te iz sjemena isklijalo drvce obradite preparatima Benlate ali Previcur.
  Integrirana zaštita biljaka  Pod integriranom zaštitom biljaka podrazumijeva se kombinacija raznih mjera kojima možemo izbjeći ili uništiti štetočine, upotrebljavajući kemijska sredstva samo u zaista neophodnim slučajevima i to najmanjem mogućem omjeru.
  Što je biljka u boljem stanju, lakše će podnijeti štetne utjecaje okoline.
  Faktori koji smanjuju opasnost od napada štetočina i raznih bolesti:
  • zasađivanje domaćih-autohtonih biljaka koje odgovaraju prirodnoj vegetaciji, te su prilagođene našim uvjetima
  • biljke nisu zasađene u monokulturama (izmjenjivanje biljne kulture)
  • pravilan odabir sorti za pojedine rasadnike
  • dobra priprema zemljišta, te njegova kasnija njega
  • zdravo sjeme i zdrave sadnice
  • uvažavanje potrebne udaljenosti među raslinjem
  • dodavanje humusa i uravnoteženih gnojiva
  • primjerena njega biljaka
  • uvažavanje izmjenjivanja usjeva, te susjednog bilja
  • poticanje korisnih životinja

  I da zaključimo – pasionirani vrtlar morao bi uvažavati sljedeće:
  Biljke je najprimjerenije zasađivati u miješane usjeve. To sprečava štetočine, a i preveliko širenje bolesti. Mnoge biljke mogu svojim izlučivanjem čak i otjerati štetočine s drugih biljaka. Dobri susjedi su npr. rajčica/mrkva; rajčica/kupus; crveni luk/jagode/salata; krumpir/špinat. Slaba kombinacija je npr. rajčica/krumpir/grašak.
  Stvorite više različitih životnih prostora, kao što su guste živice, samostalno raslinje (drveće, grmovi), niše te vlažna mjesta. U vrtu zasadite različite zaštitne biljke, kao što su neven, kadifica, te različite ljekovite biljke npr. lavandu i kopar protiv ušiju, te izop, timijan (majčina dušica) i metvicu (nanu) protiv kupusovog bijelca.
  Ako je u Vašem vrtu sačuvana ravnoteža, onda će se pored štetočina pojaviti i korisne životinje. One su naime potrebne za preživljavanje drugih. Zato štetočine, ako je to ikako moguće, ne istrebljujte otrovima, jer time uništavate i mnogo korisnih organizama. Korisnim životinjama ostvarite životni prostor, poput npr. naslage drva složene u redove, hrpu korova ili lišća.
  U knjižarama možete dobiti knjige s različitim savjetima, koji detaljno opisuju uzajamnu zavisnost u prirodi (koje smo i mi ukratko predstavili).


 2. Google Adsense

Podeli ovu stranicu