1. Dobrodošli na Sfrjcaffe. Kao gost možete pregledati forum, ali da bi učestvovali potrebno je da se registrujte na forumu. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena.

Bazen u dvorištu

Diskusija u 'Bazen' započeta od SFRJCAFFE, 9 Decembar 2011.

 1. SFRJCAFFE

  SFRJCAFFE Korisnik od povjerenja

  Bazen
  Postoji li išta ljepše od toga da na vrući ljetni dan skočimo u vlastiti bazen. Već su malena djeca sretna kada se mogu bućkati u malom bazenu. Kada postanemo veći, povećaju se i naši zahtjevi, pa mnogo odraslih želi bazen u kojem može plivati.
  Preduvjet za dugogodišnje veselje je dobro planiranje, po mogućnosti već prije nastanka samog vrta. Snovi o bazenu mogu se obistiniti i kasnije, kada imamo na raspolaganju dovoljno financijskih sredstava.


  Idealna lokacija
  Prva i najvažnija odluka je ona o lokaciji bazena. Idealan je ravan prostor na sunčanoj, južnoj strani u blizini kuće. Puno sunca vodu će vrlo brzo ugrijati. Kako vjetar hladi vodu, te u bazen nosi lišće i nečistoću, neka prostor bude zaštićen od vjetra. Iz istih razloga, u blizini bazena nije poželjno drveće, grmlje i cvijeće. Ukoliko je bazen u blizini kuće, možemo uštedjeti na izradi dodatnog otvora za uređaj za filtriranje i troškovima instalacije. Naše će veselje u bazenu biti doista osobno, jedino ukoliko budemo zaštićeni od radoznalih pogleda susjeda i s ceste.
  Propisi
  Ne zaboravite voditi računa o propisima za gradnju i potrebnoj udaljenosti od susjedne parcele. Iznimka su samo oni bazeni koji se postavljaju na travu, jer ih se bilo kada može opet odstraniti.

  Veličina i vrste bazena
  Najprije razmislite koliko velik bazen želite. To ovisi npr. o broju osoba koje će se istovremeno željeti kupati. Za dvije osobe neka širina bude barem 3 do 4 m. Dužina neka počne od 6 m. Roditelji za djecu često žele i zonu za neplivače, ali iskustva pokazuju da to nije smisleno. Kada djeca jednom nauče plivati, taj dio bazena postane neupotrebljiv i to je šteta.
  Bazeni se izrađuju na najrazličitije načine. Tržište nudi puno mogućnosti, od jednostavnih postavljenih bazena, do tehnički zahtjevnih ugradnih bazena s podvodnim osvjetljenjem i uređajem za ujednačavanje vode.
  Od materijala se upotrebljavaju beton (armirani beton, prskani beton, zid), plastika (duroplast kao što je poliester, te termoplast kao što je PVC folija), nehrđajući legirani čelik ili čelik. Površna se oplemenjuje s premazom od plastike (kod metalnih i betonskih bazena), premazom u boji, plastičnim folijama ili keramikom. Bazeni su ponuđeni u različitim oblicima od okruglog, ovalnog, pravokutnog i osmerokutnog do raznih nepravilnih oblika.
  Odluka o bazenu u većini primjera ovisi i o financijskim mogućnostima. Postavljeni bazeni su naravno jeftiniji od ugradnih. U svom izračunu vodite računa i o svoj opremi, kao što su uređaj za filtriranje, vodena pumpa, ljestve za bazen, usisavač za pod, pokrov itd., te o troškovima njege i održavanja.
  Sigurnosne upute
  • Kako bi izbjegli nesreće, vodite računa o sljedećim sigurnosnim mjerama: Vodu uvijek nadzirite. Po mogućnosti postavite alarmni uređaj i ogradu.
  • Ali prije svega: Nikada ne ostavljajte djecu u vrtu bez nadzora! U bazen mogu upasti domaće životinje! Ako mačka ili pas padnu unutra, zbog glatkih stjenki najčešće neće moći sami izaći van. Neka zbog toga u vrtu s djecom i životinjama sigurnosna ograda bude sastavni dio bazena.
  Postavljanje (1)
  Postavljanja bazena s čeličnim stjenkama i pješčanim filtrom, skimerom i dovodnom mlaznicom. Postavljanje bazena iziskuje barem 2 osobe. Prilikom postavljanja limenog kućišta, obavezno nosite rukavice.
  1. Postavljanje bazena je za spretne kućne majstore relativno jednostavno. Svi bazeni koje možete naći u bauMax -u imaju detaljna uputstva za postavljanje, koja vam na jednostavan način objašnjavaju tijek rada.
  2. Priprema prostora: Prostor na kojega ćete postaviti bazen, mora biti posve ravan, što znači da je potrebno izravnati i najmanje nepravilnosti tla. Neka tlo ispod bazena ne bode nasuto, a ukoliko slučajno je, treba ga tako utabati da podnese opterećenje od 1200 kg/m2. Kada je podloga za bazen pripremljena, na tlu označite obris bazena, tako da uz pomoć vrpce nacrtate krug.
  3. Polaganje zaštitne podloge na tlo i metalnih tračnica: Zaštitnu podlogu treba upotrijebiti kako bi se zaštitio unutarnju plašt bazena. Zbog toga podlogu upotrijebite i na asfaltu, betonu ili pločama od stiropora. Zaštitna podloga je kvadratnog oblika i treba je po postavljanju čeličnog plašta odgovarajuće obrezati. Potom pojedinačne segmente podnih tračnica uz pomoć utičnih cijevi povežite u krug. Gotov krug tračnice mora ležati točno na prije označenim obrisu bazena. Nakon postavljanja stjenke bazena, posljednji segment tračnice s pilom za željezo odrežite na pravu dužinu.
  4.Postavljanje čeličnog plašta: U sredinu kruga iz tračnice položite snažnu dasku i na nju postavite savijen čelični plašt.
  5. Potom polako odmotajte čeličnu stjenku i odvijeni čelični plašt umetnite u podnu tračnicu. Pazite na to da bijelo presvučena strana stjenke bazena bude okrenuta prema van. Kako bi čelični plašt za vrijeme postavljanja za prvu ruku stajao uspravno, postavite nekoliko rubnih segmenata. Kada je čelični plašt postavljen i umetnut u tračnicu, izravnajte eventualne razlike u dužini tračnice i čeličnog plašta.
  6. Povezivanje krajeva čeličnog plašta uz pomoć profila za uticanje: Nakon što ste u tračnicu umetnuli cijeli čelični plašt, potrebno je povezati oba njegova kraja, i to uz pomoć profila za uticanje. Profil mora neometano kliziti preko utora. Eventualno blago pomicanje krajeva čeličnog plašta poboljšava slobodno pomicanje plašta.
  7. Obrezivanje zaštitne podne podloge.
  8. Ugradnja folije: Foliju položite na sredinu bazena. Rasprostrite je od sredine prema van, i to tako da zavaren šav, koji povezuje pod sa stjenkama, leži na rubu između tla i stjenke. Dio folije namijenjen za stjenku jednakomjerno podignite i objesite na čelični plašt uz pomoć profila za vješanje. Kako bi čelični plašt ostao okrugao, a profil za vješanje osiguran, na njega (nakon što ste objesili foliju) nataknite rubove. Nastavite sve dok ne objesite cijelu foliju. Ukoliko se na površini plašta pojave nabori, možete ih jednostavno zagladiti pomicanjem profila. Provjerite leži li zavareni šav koji povezuje pod i stjenke na rubu između tla i stjenke. Poravnajte nabore na dnu bazena. Potom u bazen ulijte nešto vode. Kada je vode u bazenu duboka oko 1 cm, možete s četkom ili nogama zagladiti i zadnje nabore
  Pažnja: Folija je nešto manja od stvarnih mjera bazena. To je zato da se pomoću tlaka vode do određene mjere mogu popraviti male greške pri montaži (nabori). Namjestite sada pojedine segmente ruba i započnite s punjenjem bazena. Uz pomoć cijevi nalijte u bazen toliko vode, da je dno posve prekriveno. Nakon toga izmjerite udaljenost od površine vode do ruba bazena na različitim mjestima. Izmjerene vrijednosti se ne smiju međusobno razlikovati za više od 3 cm, jer to u protivnom znači da bazen nije dobro postavljen.

  Postavljanje (2)
  Tek kada je vodena površina tik ispod dijelova koje želite montirati, možete izrezati foliju 9 i umetnuti ugradne dijelove kao što su skimer i mlaznice 10 + 11.
  Oštećenja folije za bazen možete jednostavno otkloniti s paketom za popravke, kojega možete nabaviti u bauMax -u. Oštećenja laka na čeličnoj stjenki mogu se otkloniti uz pomoć laka na bazi smole.
  Preko zime: postavljeni, djelomično ugrađeni i posve ugrađeni bazeni ostanu napunjeni s vodom. Prije mraza potrebno je pak odstraniti sve ugrađene dijelove, kao što su skimer, uređaj za filtriranje i ljestve.
  Za zaštitu bazena preporučuje se upotrijebiti pokrovnu ceradu. Kako biste u proljeće izbjegli nepotrebno čišćenje, vodi dodajte sredstvo za zimsku zaštitu, koje će spriječiti onečišćenje vode i tvorbu algi na rubu bazena.
  Kod ugradnih bazena potrebno je prije svega napraviti iskop. Pritom jama mora biti 30 cm šira, duža i dublja od samog bazena. Bazen potom postavite u betonskoj izvedbi ili ga sastavite od već izrađenih građevinskih elemenata.

  Filter
  Uređaj za filtriranje, usisivača za dno bazena i kemijska sredstva
  Zbog troškova i brige za okoliš, kod bazena ne možemo vodu tek tako ispustiti i zamijeniti novom kao kod kade. Zato se moramo pobrinuti da voda uvijek bude čista. U svakom slučaju, potreban vam je uređaj za filtriranje i usisavač za dno bazena, koji se brinu za mehaničko čišćenje bazena, te kemijska sredstva za čišćenje, dezinfekciju i reguliranje pH faktora vode. Uređaji za filtriranje djeluju uglavnom na bazi pijeska, dok usisavači mogu biti automatski ili ručni. O uređajima i o njihovoj upotrebi upitajte našeg stručnjaka.
  Fotografije pokazuju djelovanje tipičnog uređaja za filtriranje na bazi pijeska.
  Pozicija ventila sa 6 funkcija:
  1. Filtriranje Protok vode iz bazena preko filtra natrag u bazen.
  2. Povratno ispiranje Protok vode iz bazena kroz filtar u odvod.
  3. Ispiranje Zgušćivanje filtrirnog medija nakon postupka povratnog ispiranja.
  4. Zatvoreno Svi izlazi ventila su zatvoreni. Voda ne kruži.
  5. Pražnjenje Protok vode iz bazena u odvod bez filtriranja.
  6. Kruženje Protok vode iz bazena natrag u bazen bez filtriranja.
  [​IMG]
  Krov i solarna cerada za bazen
  Ako želite produžiti sezonu kupanja, te imati i izvan ljetnih mjeseci temperaturu vode preko 20°C, planirajte osim bazena i postavljanje krova, s kojim ćete ga natkriti. Time možete spriječiti hlađenje po noći. Ako to nije moguće, postavite barem solarnu ceradu, koja će u određenoj mjeri pripomoći očuvanju temperature vode, te bazen zaštititi od nečistoće.
  Njega bazena
  Potpuna čistoća sa sustavom za njegu vode «Poolmaster». Kako bi voda ostala čista i higijenski besprijekorna, svaki bazen iziskuje primjerenu njegu.
  Osim uređaja za filtriranje, koji se brine za mehaničko čišćenje, potrebno je osigurati i njegu s kemijskim sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i regulaciju pH faktora vode. Sustav za njegu vode «Poolmaster» nudi kvalitetne proizvode za sve namjene, uključujući i njegu vode zimi. Međutim, nije svaka voda ista. Zbog toga izaberite odgovarajući proizvod glede na njegove specifične odlike i potražite knjižicu "Sigurna njega bazena", koja će vam pomoći u ostvarivanju vaših zahtjeva.

 2. Google Adsense

Podeli ovu stranicu